MUDr. Hana Mojžíšová

Recepty

Zdravé recepty

Zdravé jídlo významně ovlivňuje kvalitu Vašeho života. Následující recepty dokazují, že zdravé jídlo může být i chutné.

Jste na stránce: MUDr. Hana Mojžíšová / Recepty

zdravi-stihli.cz

Chcete poradit v oblasti výživy, úpravy hmotnosti (hubnutí / přibírání) a celkové změny životního stylu? Poradím vám praktické tipy a triky, jak zdravě zhubnout a jak si udržet štíhlost a zdraví si dlouhodobě. Více informací na webu www.zdravi-stihli.cz

Velikonoční beránci

Beránek s tvarohem a jablkem

Ingredience:  150 g hladké mouky, 75g celozrnné žitné mouky, 70g třtinového cukru, 2 vejce, 3 lžíce rostlinného oleje, 100ml 1,5% mléka, 2 jablka, 125g nízkotučného tvarohu, 1 lžíce prášku do pečiva, skořice
Příprava: Jablka nastrouháme najemno a smícháme se všemi ingrediencemi. Formu na beránka vymažeme a vysypeme moukou. Těsto dáme do formy a pečme na 200°C přibližně 45 minut.

Tvarohový beránek

Ingredience: 200 g hladké mouky, 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva, podle chuti hrst rozinek nebo čokoládových peciček, 250 g měkkého tvarohu, 1 větší vejce, 100 g krupicového cukru, 1-2 sáčky vanilkového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 100 ml slunečnicového oleje, máslo na vymazání formy
Příprava: Ve větší míse smíchejte prosátou mouku s kypřícím práškem a rozinky nebo čokoládu. Tvaroh prošlehejte s vejcem, cukry a vanilkou, vmíchejte olej a vše vlijte k suchým přísadám. Promíchejte a nalijte  do vymazané formy a pečte v troubě předehřáté na 180-190°C cca 20 minut, dokud špejle zapíchnutá doprostřed nevyjde suchá. Vyjměte z trouby, nechte chvíli chladnout ve formě a pak vyklopte.

Makový beránek

Ingredience: 120 g středně mletého máku, 1 vejce, 200 g polohrubé mouky,  150 g cukru krupice, 50 g rozehřátého másla, 250 ml vychladlé silné černé kávy, 1/2 sáčku kypřicího prášku, citronová kůra, vlašské ořechy, nahrubo nasekané, rozinky
Příprava: Nejprve vyšlehejte vejce s cukrem a pak postupně zašlehávejte střídavě mák, mouku smíchanou s kypřicím práškem do pečiva, máslo a vychladlou kávu. Na závěr přimíchejte citronovou kůru, ořechy a rozinky. Směs nalijte do vymazané a vysypané formy (dobře chutná, když formu vysypete kokosem) a pečte ve středně vyhřáté troubě 40–50 minut. Zda je těsto upečené, zjistíte klasicky pomocí špejle – pokud po vytažení z těsta nelepí, je hotovo. Formu nechte zhruba 10 minut vychladnout a pak beránka vyklopte.

Mrkvový beránek

Ingredience: 150g mrkve, 150g ovesné mouky (lze jednoduše vyrobit doma pomletím ovesných vloček v mixéru), 2 vejce, 150g jablečného pyré, kůra z jednoho citrónu, 1 lžíce perníkového koření, kousek čerstvého zázvoru, 50ml mléka, hrst vlašských ořechů, menší hrst lístků máty, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, strouhaný kokos na vysypání formy
Příprava: Předehřejeme si troubu na 180°C. Mrkev oloupeme a nastrouháme najemno. V míse smícháme s vejci, jablečným pyré a citrónovou kůrou a důkladně promícháme. Postupně přidáváme mléko a ovesnou mouku, kterou jsme předtím smíchali se strouhaným zázvorem a práškem do pečiva. Na závěr přidáváme nahrubo pomleté vlašské ořechy a najemno nasekané lístky máty. Těsto by mělo být hutnější, ale ne úplně tuhé, proto jej můžeme doředit mlékem. Těsto vložíme do beránkové formy vymazané a vysypané kokosem. Beránka pečeme cca. 40 minut zakrytého a na dalších 10 – 15 min pak vrchní kryt odklopíme.

Bezlepkový beránek s jablky

Ingredience: 250 g hladké bezlepkové mouky (třeba Schär Mix C), 50 ml tuzemáku, 50 g rozinek, 1 balíček kypřícího prášku, 100 g cukru nebo třtinového cukru, 50 g vlašských ořechů, 1 lžička mleté skořice, 2 středně velká jablka, 200 ml oleje, 4 vejce, 3 polévkové lžíce medu, tuk (máslo či sádlo) na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání (kukuřičná polohrubá nebo strouhanka)
Příprava: Recept je určen pro velkou keramickou přiklápěcí formu (babiččina). Pokud byste chtěli používat moderní silikonové či nové nerezové formy, raději udělejte beránka z poloviny ingrediencí. Beránek s jablky je vláčný, krásně drží tvar, je bez lepku i mléka a chuťově lepšího snad nenajdete.
Omyté rozinky den předem namočíme do tuzemáku. Mouku s kypřícím práškem smícháme s cukrem, skořicí, nahrubo nasekanými ořechy a rozinkami s tuzemákem. Oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka přidáme s olejem, celými vejci a medem ke směsi a vymícháme těsto. To naplníme do pečlivě vymazané formy (hlavně krk, uši a čumák) a vysypané moukou a strouhankou. Do trouby si pod beránka dáme pečící papír (trochu nám po obvodu vyteče). Pečeme v troubě předehřáté na 180°C asi 30 minut, pak teplotu zmírníme a dopékáme při 160°C asi 30 minut. Po upečení necháme beránka úplně ve formě vychladnout, opatrně vyklopíme, ořízneme a pocukrujeme nebo dále přizdobíme.

 

Vytvoření webu a webdesign zajistila firma Clickmedia.
Web používá pro správu obsahu Redakční systém Clips ®

© MUDr. Hana Mojžíšová - specialistka na problematiku výživy, zdravého životního stylu a zdravého hubnutí |  Mapa webu | Mobil: +420 777 945 690

Partnerské weby: Cvičení pro zdraví — PhDr. Gabriela Firstová, Praha. Mgr. Erika Benická — psycholog, psychoterapeut. Výživový poradce Praha — MUDr. Hana Mojžíšová