MUDr. Hana Mojžíšová

Recepty

Zdravé recepty

Zdravé jídlo významně ovlivňuje kvalitu Vašeho života. Následující recepty dokazují, že zdravé jídlo může být i chutné.

Jste na stránce: MUDr. Hana Mojžíšová / Recepty

zdravi-stihli.cz

Chcete poradit v oblasti výživy, úpravy hmotnosti (hubnutí / přibírání) a celkové změny životního stylu? Poradím vám praktické tipy a triky, jak zdravě zhubnout a jak si udržet štíhlost a zdraví si dlouhodobě. Více informací na webu www.zdravi-stihli.cz

Indické chapati

• Potřebujete: o hladkou mouku o vodu o sůl • Postup: o Uhněťte těsto z hladké mouky, vody a trošku soli tak, aby se nelepilo. Nechte těsto asi půl hodiny odležet a pak uvalte asi 3 mm tlusté placky.

Přečíst článek

Pečený salát – salát s pečenými rajčaty a chlebem

500 g cherry rajčátek, 250 g chleba, 12 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce bílého balsamikového octa, sůl + pepř, 125 g rukoly, 12 plátků prosciutta, parmezán Nejdříve si předehřejte troubu na 160 stupňů.Nakrájejte chleba na malé kousky, rajčata na půlky a připravte si 12 stroužků česneku ve slupce.

Přečíst článek

krájíme zeleninu krájíme zeleninu

Minestrone polévka

Cibuli, celer a mrkev pokrájíme na větší kousky a 5 minut restujeme na rozpáleném oleji, abychom probudili osvěžující zeleninovou chuť polévky. Oloupané brambory rozdělíme na plátky, přidáme k cibulové směsi a znovu osmahneme. Pak vše zasypeme nakrájeným pórkem (jarní cibulkou)...

Přečíst článek

Jogurtový koláč

• Potřebujete: o 1 kelímek bílého jogurtu o 1 kelímek/hrneček polohrubé mouky o 1 kelímek/hrneček hrubé mouky o 2 vejce o ½ prášku do pečiva o ½ kelímku/hrnečku cukru o ½ kelímku/hrnečku oleje • Postup: o Všechny ingredience smíchejte.

Přečíst článek

Wrap s krůtí šunkou a špenátem

1 porce = cca 1510 kJ Příprava: 20 minut 1 porce: • 6 lžic celozrnné pšeničné mouky • 100 ml vody • 1 bílek • sůl, pepř • olivový olej • 125 g špenátu • 1 jarní cibulka • 60 g krůtí šunky • 2 lžíce čerstvého sýru (lučina, philadelphia) • 1 lžička citrónové šťávy

Přečíst článek

photo.JPG photo.JPG

Teplý salát z červené čočky s rukolou

Doba přípravy: 10 minut, doba vaření: 20 minut Ingredience pro 4 osoby: 3 rajčata (nebo v zimě konzervovaná), 100 g červené čočky, 25 g zázvoru, 100 g rukoly, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 100 ml olivového oleje, 1 lžičku mletého kardamonu (nemusí být), 200 ml zeleninového vývaru, sůl Postup: Rajčata nakrojíme na špičce do kříže, spaříme a oloupeme. Pak vyndáme jadřince a dužinu nakrájíme na kostičky. Šalotku nakrájíme na jemno. Oloupaný česnek prolisujeme a zázvor...

Přečíst článek

Sušenky z ovesných vloček

• Potřebujete: o 50 g třtinového cukru o 100 g hrubé mouky o 1 lžička kypřícího prášku o 1-2 lžíce mléka o 100 g jemných ovesných vloček o 100 g másla • Postup: Mouku s kypřícím práškem prosejte a osolte. Přidejte jemné ovesné vločky a třtinový cukr. Suchou směs promíchejte a a nakrájejte do ní změklé máslo.

Přečíst článek

Krůtí maso zapečené se zeleninou a kuskusem

1 porce = cca 1097 kJ 2 porce: • 100 g růžiček kapusty (uvařených a rozpůlených) • půla pórku • máslo na vymazání formy • špetka muškátového oříšku • 125 g krůtích prsou pečených • 50 ml sójové smetany • 10 g hrubozrnné hořčice • 1 lžička strouhaného parmazánu • 40 g vařeného celozrnného kuskusu • sůl a pepř

Přečíst článek

Bylinkový cizrnový salát

1 porce = cca 1455 kJ 1 porce: • 125 g cizrny z konzervy (bez nálevu) • 125 g cherry rajčátek • 1 jarní cibulka • 1 lžička čerstvé nasekané bazalky • 1 lžíce čerstvé nasekané petrželky • 75 g přírodního jogurtu (3% tuku) • 1 lžíce citrónové šťávy • 1 stroužek česneku • 2 lžičky olivového oleje • sůl, pepř • kajenský pepř, drcený kmín

Přečíst článek

Italský zelný salát

Příprava 10 minut + odležení Pro 4 osoby: • ½ hlávky bílého zelí • 1 ČJ soli na promnutí zelí • 3 střední červené cibule • 2 lžíce sušených rajčat naložených v oleji • 3 PL vypeckovaných zelených oliv • 3 PL panenského olivového oleje • 1 PL bílého vinného octa • ½ PL třtinového cukru • sůl a čerstvě mletý pepř • hrst jemně pokrájené hladkolisté petrželky na ozdobení Postup: (Dejte si záležet na krouhání zelí – čím tenčí nudličky, tím lepší chuť!) Zelí nakrouhejte na co nejjemnější nudličky (odolejte pokušení vhodit zelí do robotu - získali byste podivně rozsekané kousky nevalné chuti). Nudličky vsypte do mísy a lehce je poprašte solí.

Přečíst článek

stránka:

Vytvoření webu a webdesign zajistila firma Clickmedia.
Web používá pro správu obsahu Redakční systém Clips ®

© MUDr. Hana Mojžíšová - specialistka na problematiku výživy, zdravého životního stylu a zdravého hubnutí |  Mapa webu | Mobil: +420 777 945 690

Partnerské weby: Cvičení pro zdraví — PhDr. Gabriela Firstová, Praha. Mgr. Erika Benická — psycholog, psychoterapeut. Výživový poradce Praha — MUDr. Hana Mojžíšová